Rákóczi Tárogató Együttes

A Rákóczi Tárogató Együttes 1982-ben alakult Vaján. Az együttes alapító tagjai vajai fiatalok voltak, akik a község kuruc hagyományait ilyen módon is szerették volna ápolni. Ebben az időszakban az Általános Művelődési Központ segítette az együttes munkáját. Szerepléseik révén hamar megismerték az együttest, és nemzeti ünnepekre, történelmi emlékünnepségekre gyakran kaptak meghívást.

Az együttes tagjai: Nagy Csaba, Dani Attila, Veress Zoltán

Az együttes székhelye, próbahelye a Vay Ádám Múzeum. Fellépéseik előtt itt történik a müsorok összeállítása, gyakorlása, és az új darabok tanulása is.

Szerepléseik:
Minden évben rendszeres közreműködői a Rákóczi ünnepségeknek Borsiban, Vaján, Körömben, Tiszaújlakon és a Majtényi síkon. Egyre nagyobb ismertségünk révén meghívást kapnak Magyarország különböző településeire. / Sárospatak, Miskolc, Cegléd, Budapest, Zalakaros, Zalaegerszeg, Hévíz, Csesznek ... /
A külföldi szereplések sorából kiemelkedik a Párizsi Rákóczi ünnepségeken való közreműködés és a történelmi Magyarország területén megrendezésre kerülő rendezvények: Munkács, Beregszász, Kassa, Krasznahorka, Rozsnyó, Késmárk, Nagyenyed, Szatmár stb.

A Rákóczi Tárogató Együttes tagjai nemcsak közösen, hanem egyéni szereplésekkel is közreműködnek ünnepségeken, egyházi rendezvényeken.

A Rákóczi Tárogató Együttes tagjai 1992-ben hozták létre a Rákóczi Tárogató Egyesületet, ettől kezdve az együttes az egyesület keretén belül működik tovább.